Miehenä oleminen on vaikea kokemus. Omakohtainen mieheyden ideaali on jatkuvasti vaarassa hajota käsiin. Miehet elävät jatkuvalla miinakentällä, jossa yksikin väärä valinta voi rikkoa miehisyyden illuusion. Ei tietenkään kaikki miehet, mutta minä ainakin. Minä ainakin tunnen nämä sisäistetyt odotukset vastarintana sisälläni, kun menen lakatuin kynsin työpaikalle tai kun julkisessa tilassa istuessani ristin jalkani. Mieheys on niin …
Hallitus yksisarvisia metsästämässä
Perussuomalaisten kansanedustaja Jorma Piisinen perusteli työttömyysturvan heikentämisen tarvetta seuraavin sanoin: ”Mutta erityisen tarkkana meidän tulisi olla nimenomaan näiden omaehtoisesti työttömänä olevien ihmisten suhteen, eli heitä pitäisi nyt vastuuttaa, jotta heillä olisi nimenomaan mahdollisuus tämän hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseen omalla panoksellaan sen sijaan, että heille sallitaan joutenolo työtä tekevien kustannuksella” (Karkkola, 2023). Kansanedustaja Piisinen viittasi aikaisemmin puheenvuorossaan ideologisesti …
Loppuvuoden tervehdys!
Vuosi lähenee loppuaan ja olisi tavanmukaista julkaista tietyn kaavan mukainen uuden vuoden tervehdys. Tervehdyksen alkuun tulisi todeta vuoden olleen toiminnantäyteinen ja sisältäneen sopivan määrän haastavia tilanteita. Täpäristä tilanteista olisi tietysti selvitty tarmolla ja nyt on alkanut ansaittu siirtymä kohti loppuvuoden lepoa. Lomailuun liittyen olisi aiheellista todeta vielä loppuun, että vetäytymisen tarkoitushan on tietysti mahdollistaa katseen …
Sosiaalipedagogiikan ja sosiologian keinoin kohti hyvinvointia yhteiskunnassa
Suomi on maailman onnellisin kansa ja me elämme hyvinvointivaltiossa. Samaan aikaan maailman onnellisimman kansan sisällä on suuria terveyseroja sosiaalisten ryhmien välillä ja työkyvyttömyyseläkkeiden yleisimmät syyt on mielenterveysperustaisia (Manderbacka, Lindell, Suomela, Lumme, Koskinen, Martelin & Parikka 2022, s.39; Eläketurvakeskus, 2020). Hyvinvointivaltiomme on onnistunut olemaan myös Euroopan maista rasistisin, ja maahan muuttaneet ovat heikossa asemassa yrittäessään työllistyä …
Kirjoittaminen kuuluu kaikille
Yhteiskuntatieteiden opiskelu on myllerrys, joka vaikuttaa tapaamme ajatella ja olla. Moni opiskelija saapuu opintojen äärelle puhkuen tiedonjanoa ja halua saada vastauksia. Silmissä hehkuu halu ymmärtää, käsittää ja löytää jotain, johon tiukasti tarttua totuutena. Monialaiset yhteiskuntatieteiden perusopinnot tuovat kuitenkin todellisuuden vasten kasvoja nopeasti. Ei ole mitään tiukkaa totuutta, johon tarttua ja se voi olla myös lamaannuttavaa. …
Villi ja vapaa demokratia varovaisten jättiläisten panttivankina
Villi, vapaa ja arvaamaton eivät ole välttämättä ensimmäisiä adjektiiveja, jotka nousevat mieleen, mikäli pyydetään kuvaamaan suomalaista poliittista järjestelmää. Yleisesti suomalaista poliittista kenttää kuvataan hitaaksi ja kankeaksi byrokratiaksi. Hitauden mielikuva tulee usein perusteellisista prosesseista, joilla pyritään varmistamaan päätöksenteon läpinäkyvyys, sekä se että uudet säädökset noudattavat perustuslakia. Poliittisia puolueita ei voida myöskään pitää varsinaisen dynaamisina kansanliikkeinä. Puoluepolitiikka …
Älä tule paha seksi tule hyvä seksi
Yhteiskuntamme on vapautunut seksuaalisesti monella eri osa-alueella. Radikaaliuden viitta alkaa hapertua, ja sen huomaa siitä, miten erilaisissa, salonkikelpoisissa yhteyksissä seksiin liittyvät teemat nostetaan esiin. Tabu alkaa murtua, mutta seksin kenttä on silti edelleen monien muiden ihmiselämän osa-alueiden kaltaisesti erilaisten valta-asetelmien ja moraalisten arvostusdilemmojen hellässä syleilyssä. SEXHIBITION Pääsin tutustumaan lokakuussa 2022 SEXHIBITION-tapahtumaan, jonka tarkkailemisesta olin kiinnostunut …
Outoja suhteita normien tuolla puolen
Queer on 1900-luvun lopulla sateenkaari-ihmisten haltuun ottama pilkkanimitys, jota moni sateenkaari-ihminen käyttää nykypäivänä kuvaamaan itseään, viitaten määrittelemättömään sukupuoli- tai seksuaali-identiteettiin tai molempiin. Queer- sanan historia on sateenkaariaktivismissa, josta se siirtyi 1990-luvulla sukupuoli- ja seksuaali-identiteettejä kriittisesti tarkastelevaan tutkimukseen. (Hekanaho 2012; Alasuutari 2020). Queer-tutkimuksen keskiössä ovat staattisten ja vastakohtaisten identiteettikategorioiden sekä erilaisten normatiivisuuksien tunnistaminen, analysoiminen ja purkaminen. …
Seksuaalinen kansalaisuus vammaisten henkilöiden näkökulmasta
Johdanto Tässä tekstissä pohdin seksuaalioikeuksia vammaisuuden viitekehyksessä. Tekstini osittain pohjautuu Tarvitsemme apua seksissä -Perjantai-dokkarin (2019) videomateriaaliin sekä Ylen (2019) ”Avustaja Jannina Tallberg on vieressä, kun Miika ja Raila Riikonen harrastavat seksiä: “Pystyn sulkemaan itseni pois siitä tilanteesta” artikkeliin kyseisestä dokumentista. Dokumentti sekä Ylen artikkeli käsittelevät vammaisuuteen liitettyjä ennakkoluuloja, seksuaalisuutta ja avustettua seksiä. Dokumentissa Raila ja …
Biseksuaalisuus vapauttaa
Olen hyvin nuoresta asti tavoitellut elämänmittaista romanttista rakkaussuhdetta miehen kanssa. Olen toivonut elämältäni ensisijaisesti aviomiestä, lapsia ja ydinperhe-elämää. Elin lapsuuteni ja nuoruuteni pienellä maaseutupaikkakunnalla, ympäristössä, jossa en nähnyt ympärilläni yhtään seksuaalivähemmistöön kuuluvaa ihmisistä. Lähipiirini muodostui heteroydinperheistä ja homot olivat puheissa lähinnä vitsien aiheina. Muut perhe- tai parisuhdemuodot eivät tuntuneet realistisilta tai kannattavilta, eikä minulla ollut …