Yleisen yhteiskuntatieteen opiskeleminen valmistaa ammatillisesti yhteiskuntatutkimuksen tekemiseen, mutta kaikki sosiologit eivät päädy “ammattisosiologeiksi”, tekemään tutkimusta. Oma polkuni näytti pitkään suuntautuvan akatemian sisälle, mutta nyt olen ottamassa kahtakin askelta yliopiston ulkopuolelle: olen yhtäältä etsiytymässä mukaan teknologiapoliittiseen toimintaan ja toisaalta hankkimassa ammatillista osaamista tietojenkäsittelijänä, ohjelmoijana ja data-analyytikkona. Yritän tässä tekstissä tehdä selkoa näistä askeleista. Teksti on henkilökohtainen, …
Asiakkaana yliopistolla – Asiakkuusdiskurssi ja mahdollisten subjektipositioiden kapeneva ala
Don’t you see that the whole aim of Newspeak is to narrow the range of thought? – George Orwell, Nineteen Eighty-Four Helsingin yliopiston opetushenkilökunta oli lakossa keskiviikkona 28.2.2018. Seuraavana päivänä valtiotieteellisen tiedekunnan ylioppilaslehti Tutkain julkaisi artikkelin, jossa oli haastateltu lakkoa tukevia opiskelijoita, yliopiston henkilökuntaa ja Sivistystyönantajien toimitusjohtajaa Teemu Hassista. Hassinen kutsui opiskelijoita haastattelussa ’meidän …
Paperittomuus ja turvallisuuspolitiikka Suomessa
Paperittomuudesta on tullut Suomessa viimeistään vuoden 2015 ”pakolaiskriisin” ja aiemmin samana vuonna käsitellyn paperittomien terveydenhuoltoa koskeneen lakiesityksen kohtalon jälkeen keskeinen aihe julkisessa keskustelussa ja turvallisuuspolitiikassa. Tämä on johdattanut minua tutkimaan pro gradu -tutkielmassani paperittomuutta ja turvallisuuspolitiikkaa Suomessa, ja gradun odotellessa esitarkastuksessa on aika kertoa sen tutkimustuloksista. Suomen turvallisuuspolitiikka perustuu pitkälti Euroopan unionin yhteisiin linjoihin, ja …
Urbaani kiertokulku
Artikkeli kiertokulusta urbaanissa maisemassa
Kirja-arvio: Niina Timosaari: Edvard Westermarck – Totuuden etsijä (Gaudeamus, 2017)
Tutkija FT Niina Timosaaren luomistyön tuloksena on syntynyt mielenkiintoisin henkilö- ja oppihistoria hetkeen. Edvard Westermarck – Totuuden etsijä olisi teos myös sosiologian historiaa käsittelevään tenttilukemistoon läpi yliopistojen paikkaamaan puutteita siinä, missä aiempi tietämys suomalaisen sosiologian isästä Edvard Westermarckista on jäänyt jokseenkin ohuenlaiseksi ja rikkonaiseksi. Timosaari on oppi- ja aatehistorian tutkija Oulun yliopistossa ja väitöskirjaansa pohjautuvassa …
New understanding of immigrant integration for legal sources
Introduction The Finnish Integration law is directed at supporting immigrants’ active participation in society, at supporting equality and interaction of different population groups with each other (Laki Kotoutumisen Edistämisestä 1386/2010). In this paper, I will show that in fact this support is mainly oriented at assistance in finding employment and language learning. This rather narrow …
Pääkirjoitus 1/2018
Kevään 2018 Sosiologi on saanut inspiraationsa Sosiologipäivien kiertokulkuja -teemasta. Edellisenä vuotena Sosiologin kevään teemana oli ylijäämä ja syksyn taas tulevaisuus. Ylijäämä, tuo modernin yhteiskuntajärjestelmän moottori, ja tulevaisuus, tuo muutoksen jatkuva, kangastuksen lailla aina edellä pysyttelevä päämäärä. Nyt otamme sivuaskeleen tästä lineaarisesta ajattelutavasta ja tarkastelemme kiertokulkuja: siirrymme jatkuvuuden ja toistuvuuden teemaan. Elämme jatkuvasti muuttuvassa maailmassa, jossa kaikki …