Vuosi lähenee loppuaan ja olisi tavanmukaista julkaista tietyn kaavan mukainen uuden vuoden tervehdys. Tervehdyksen alkuun tulisi todeta vuoden olleen toiminnantäyteinen ja sisältäneen sopivan määrän haastavia tilanteita. Täpäristä tilanteista olisi tietysti selvitty tarmolla ja nyt on alkanut ansaittu siirtymä kohti loppuvuoden lepoa. Lomailuun liittyen olisi aiheellista todeta vielä loppuun, että vetäytymisen tarkoitushan on tietysti mahdollistaa katseen …
Normit ja nautinto: seksuaalisuus ja yhteiskunnalliset dynamiikat
Sosiologi-lehden 2/2022 numerossa syvennymme useiden erilaisten näkökulmien kautta pohtimaan seksuaalisuutta ja sosiaalisia suhteita. Seksi ja seksuaalisuus ovat sosiologisesti kiinnostavia ilmiöitä, sillä samanaikaisesti ne yhdistävät ihmisiä tarpeina toteuttaa seksuaali-identiteettiään ja seksuaalisuuttaan, mutta kuitenkin ne ovat osittain edelleen tabuja Suomessa. Seksuaalisuuteen liittyvät yhteiskunnalliset tabut koskettavat esimerkiksi lapsia ja vanhuksia, seksityötä, vammaisuutta ja erilaisia suhdemuotoja kuten avoimia suhteita. …
Pääkirjoitus: Se ei käy, se ei kerta kaikkiaan käy
Sosiologi-lehden 2/2021 numerossa pureudumme muutaman herkullisen tekstin pohjalta moraalin sosiologiaan. Moraalinen kamppailu tuntuu ujuttuvan elämämme eri osa-alueilla niin pikkuruisiin arkisiin oletuksiin ja tapoihin, kuin laajempiin yhteiselämämme kokonaisuuksiin ja kiistoihin laeista lähtien. Sosiologia nostaa esiin aikamme moraalisia kysymyksiä mutta ei anna vastausta niihin. Moraalinen keskustelu on Jürgen Habermasia mukaillen käytävä kommunikatiivisessa yhteiskunnassa. Yhteiskunnallista keskustelua analysoitaessa voimme …
Pääkirjoitus: Viha viepi viljan maasta, kateus kalat vesistä
Sosiologi-lehden toimituskunta on vaihtunut vuodelle 2021. Upouusina toimijoina lehden taustalla hääräilevät kuopiolaiset Maria Kotimäki ja Kaisa Heiskanen. Maria on neljännen vuoden sosiologian opiskelija. Kaisa on kolmannen vuoden sosiaalitieteen opiskelija Kuopion kampuksella ja pääaineena (myöskin) lukee, jokseenkin intohimoisesti, sosiologiaa. Lehden toimituskuntaan lähteminen oli samaan aikaan kauhistuttava ja innoittava haaste, josta emme voineet kieltäytyä. Tavoitteena uudella toimituskunnalla …
Pääkirjoitus: Täysissä ruumiin voimissa
Kevään numeron yhteydessä puhuttiin poikkeustiloista äkillisten yhteiskunnallisten sulkutoimien ja huolen levitessä epidemian kasvaessa. Koronavirus on herättänyt globaalisti poikkeuksellisen fokuksen terveyteen, hygieniaan ja keholliseen olemiseen. Ihmisten ilmoilla liikuskeleva kansalainen huomioi ruumiillista olemistaan huomattavasti aktiivisemmin turvavälien, käsien puhtauden sekä yleisen terveydentilansa tarkkailun muodossa. Mitä haen tässä, on näppärä aasinsilta linkittämään nk. ajan henkeä lehtemme teemaan, joka on …
Pääkirjoitus: Sosiologisia poikkeustiloja
Intoa puhkuen ja kynät syyhyten suunnitteli toimituskunta ensimmäisen printtilehtensä julkaisemista Sosiologipäiville. Kangertelujen ja epäselvyyksien läpi kahlattuamme eteen iski vuoden, kenties vuosikymmenen suurin kangerrus. Koronavirus. Mikä surullisinta: koronavirus perui Sosiologipäivät. Tapahtuma on toiminut männävuosina Sosiologin printtilehden levityskanavana. Lehden levikki pyritään pitämään samana tästä huolimatta ja varmistamaan lehden tavoittavuus kaikissa maamme sosiologiaa opettavissa yliopistoissa. Tyrehtyköön koronan leviäminen, …
Pääkirjoitus 2/2019
Mitä sosiologilla ja Sosiologilla on sanottavaa ympäristö- ja eläinteemoissa? Käy ilmi, että paljonkin. Vuoden toinen numeromme kulkee teemalla ”Ympäristösosiologia ja sosiologinen eläintutkimus”. Tuttuun tapaan saimme kirjavan kattauksen tekstejä, jotka osoittavat sosiologisen ymmärryksen paikan edellä mainituissa aiheissa. Vanhaa humanismin perusajatusta mukaillen, mikään inhimillinen tai ei-inhimillinen ei ole sosiologille vierasta. Ensimmäinen tekstimme Eläinten tekemä työ eläintarhoissa – …
Pääkirjoitus 1/2019
Vuoden 2019 ensimmäinen Sosiologi ilmestyy poikkeuksellisesti tavanomaista myöhäisempänä ajankohtana. Tyypillisesti Sosiologipäivien yhteyteen sijoitettuun aikatauluun emme ennättäneet, mistä pahoittelemme. Pyrimme oikomaan tätä vääryyttä ensi vuonna. Mutta tosiaan, elämme messeviä aikoja! Allekirjoittanut aloitti Sosiologin toimituskunnassa yhdessä kuopiolaisen kanaljansa, Antti Saalin kanssa. Ensimmäisenä numerona kaudellamme on sukupuolen sosiologian tematiikkaan etsiytyvä katsaus, ja luvattakoon, että tulevaisuus tarjoaa monenlaista muuta …
Pääkirjoitus 2 / 2018
Syksyn Sosiologin teemana on digitaalinen sosiologia. Tavoitteena on herättää sosiologeja aiheen pariin. Keskiössä on sosiologinen analyysi digitaalisaation vaikutuksista ihmisten käyttäytymiseen, ihmissuhteisin sekä minäkuvaan. Emme karta tabuaiheita ja jutut luonnollisesti eivät mene digitalisaation sosiologisessa analyysissä ainoastaan yhden kategorian alle. Mukana on vielä perinteisten artikkelien lisäksi podcast! Luvassa on meme-aktivismia goffmanilaisittain, gradutiivistelmä internetistä seksityötekijöiden areenana sekä artikkeli …
Pääkirjoitus 1/2018
Kevään 2018 Sosiologi on saanut inspiraationsa Sosiologipäivien kiertokulkuja -teemasta. Edellisenä vuotena Sosiologin kevään teemana oli ylijäämä ja syksyn taas tulevaisuus. Ylijäämä, tuo modernin yhteiskuntajärjestelmän moottori, ja tulevaisuus, tuo muutoksen jatkuva, kangastuksen lailla aina edellä pysyttelevä päämäärä. Nyt otamme sivuaskeleen tästä lineaarisesta ajattelutavasta ja tarkastelemme kiertokulkuja: siirrymme jatkuvuuden ja toistuvuuden teemaan. Elämme jatkuvasti muuttuvassa maailmassa, jossa kaikki …